Onrust rond olympisch kwalificatietraject slopestyle

Er is onrust ontstaan rondom het kwalificatietraject voor de kersverse olympische winterdiscipline snowboard slopestyle. De wedstrijdbonden TTR, oprichter van de discipline, en de FIS, de internationale skifederatie waarmee het IOC samenwerkt zijn het niet met elkaar eens. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de skifederatie gevraagd het kwalificatietraject richting de Olympische Spelen van 2014 in het Russische Sotsji voor zijn rekening te nemen.Het probleem is echter dat de voltallige wereldtop niet in FIS-wedstrijden, maar in TTR-wedstrijden actief is. Daardoor komen de snowboarders die én de topwedstrijden willen rijden én in aanmerking willen komen voor de Spelen, in de knoop te zitten met een te volle wedstrijdkalender.

“Wij hebben de skifederatie aangeboden samen te werken”, laat woordvoerster Danielle Jongerius van de vanuit de snowboarders opgerichte Ticket To Ride (TTR) aan NUsport weten. “Maar dat aanbod hebben zij naast zich neergelegd. Voor ons gevoel zonder er zelfs serieus naar te kijken.” Sarah Lewis, voorzitter van de FIS, bestrijdt die lezing. Op lager, lokaal niveau, wordt er soms wel degelijk samenwerking gezocht. “Er zijn ook wel mensen die voor beide organisaties werken, maar onze evenementen worden wel door onze eigen experts georganiseerd. We zijn in gesprek met elkaar en ik denk dat er zeker progressie wordt geboekt.”

Reglementen

Volgens Jongerius blijft de samenwerking op het hoogste niveau – voor de rijders die in aanmerking zouden komen voor de Spelen – echter nog te beperkt. “Wij zijn echt bereid om samen te werken met de skifederatie. Al is het enkel in een adviesgevende rol. Ik snap niet dat zij geen gebruik maken van onze expertise. Wij hebben al tig slopestyle-wedstrijden georganiseerd, de FIS pas twee”, zo zet zij haar vraagtekens bij de kennis en kunde binnen de skifederatie. Jongerius benadrukt dat de TTR, waar op freestylegebied het niveau aanmerkelijk hoger ligt dan bij de FIS, bereid is de nodige concessies te doen. “We willen zelfs onze eigen reglementen deels omgooien. Zo laten we het principe ‘invited riders’ los in wedstrijden die zouden meetellen als kwalificatie voor de Spelen. Dat mag immers niet volgens de IOC-regels.”

Kalender

De beide bonden hanteren een eigen kalender waardoor de atleet uiteindelijk de dupe is. Bij de dames heeft Nederland twee slopestyle-rijders van wereldniveau, Charlotte van Gils en Cheryl Maas, die in Sotsji mee zouden kunnen strijden om de prijzen. Van Gils wil de komende weken proberen via wereldbekerwedstrijden een eerste stap richting de Spelen te zetten. Tegelijkertijd wil ze wel op het hoogste niveau in actie blijven komen. Daardoor is haar agenda overvol. “Ik rijd de komende tijd op de X-Games, de Europese variant van de X-Games, het WK in Noorwegen, twee World Cups en nog twee grote TTR-wedstrijden”, legt Van Gils, die daardoor zes keer de Atlantische oceaan moet oversteken in krap negen weken tijd, uit.

“Het is niet normaal dit jaar, het programma is supervol. Als het olympisch traject via FIS-wedstrijden loopt moet je keuzes maken. Of non-stop rijden of sommige wedstrijden laten schieten.”

Ook Maas maakt zich zorgen om de drukke wedstrijdkalender. “Het wordt echt een probleem als ze niet gaan samenwerken. Als je achter de TTR staat, wil je daar rijden. Dat is ook belangrijk voor de sponsoren. Tegelijkertijd wil je ook het kwalificatietraject naar Sotsji doen. Op die manier raak je oververmoeid. Daar komen ongelukken van.”

Ambities

Van Gils laat geen twijfel bestaan over haar ambities op de Spelen, maar betreurt tegelijkertijd de opstelling van de skifederatie. “Ik snap dat het IOC voor de FIS kiest. Ze werken al langer met hen samen en dus is er vertrouwen.” “Maar tegelijkertijd hebben zij nooit iets met de slopestyle te maken gehad. Dat komt in zijn geheel bij de TTR vandaan, daar zit de ervaring. Vertel ze wat er moet veranderen en geef hun de kans.” Maas, vorige week in Amerika verkozen tot beste vrouwelijke snowboardster, sluit zich daarbij aan. “De TTR heeft de laatste jaren een goed puntensysteem ontwikkeld. Daarbij hebben ze vooral veel naar de atleten geluisterd. Juist bij dit soort sporten is de jurering heel belangrijk en heel moeilijk. Daar kan de FIS echt wel van leren.”

Politieke spelletjes

Jongerius begrijpt dat het IOC in eerste instantie voor de skifederatie kiest om het kwalificatietraject op zich te nemen, maar is wel van mening dat het internationaal comité moet oppassen dat het wedstrijdniveau op de Spelen op peil blijft en dat de atleten niet het kind van de rekening worden. “Ze hebben gezegd dat de TTR en de FIS eerst maar eens moeten zien of ze er onderling kunnen uitkomen. Dat is dus helaas niet gelukt. Ik vind het onterecht dat atleten de rekening moeten betalen voor dit soort politieke spelletjes. Sommige toprijders weigeren gewoon de FIS-kalender te rijden, Spelen of geen Spelen.” “De Olympische Spelen zijn het grootste evenement ter wereld. Daar wil je toch ook dat de beste atleten ter wereld actief zijn? Daarom snap ik niet dat de FIS niet wil meewerken om te zien hoe we ervoor kunnen zorgen dat de beste snowboarders naar de Spelen gaan.”

Bron: Nusport.nl 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *