Dolf van der Wal tankt vertrouwen op World Cup halfpipe

Dolf van der Wal is er op de eerste World Cup halfpipe van dit seizoen niet in geslaagd de finale te bereiken. De 27-jarige Amsterdammer eindigde in zijn heat als achtste en overall als gedeeld zestiende. Door het nieuwe format, waarin de halve finale is geschrapt, betekende dat uitschakeling. Alleen de top-5 uit beide heats mocht door naar de finals, maar desalniettemin kon Van der Wal tevreden zijn met zijn seizoensopening.

“Ik had gehoopt dat ik vooraf meer had kunnen trainen, maar er was niet genoeg sneeuw voor de pipe. We hadden uiteindelijk drie trainingsdagen.” Daarin bereidde hij zich voor op dezelfde run als voor de Olympische Spelen: fs 10, cab 10, straight air, bs 9 en fs 9. In Copper lukte het net niet om deze helemaal goed uit te voeren. Van der WAL: “De eerste run was ik te zenuwachtig. De tweede run ging goed, maar voor de laatste trick dacht ik dat ik niet genoeg snelheid had, dus heb ik een straight air gedaan.” Dat hem dat nog 73,50 punten opleverde, was goed voor de moraal. “Mijn standaard is hoger geworden. Vorig jaar zou ik blij zijn geweest met hoe het ging, maar nu had ik het graag nog beter gedaan. Je weet nooit hoe het anders was gelopen, maar anders had ik denk ik wel in de finale gestaan.”

De volgende World Cup in deze discipline staat pas van 20 t/m 22 februari in het Canadese Stoneham op het programma. Daarvoor is al het WK snowboarden in het Oostenrijkse Kreischberg (15 t/m 25 januari). De selectie daarvoor is officieel nog niet bekend. Dat gebeurt voor de freestylespecialisten op basis van advies van de technische staf en de Commissie Topsport van de NSkiV. Van der Wal twijfelt er echter niet aan dat dit wel goed zit en blijft nog twee weken in de VS om zich voor te bereiden op het WK. “Ik wil deze run helemaal perfect krijgen en op het WK heel goed presteren.” De World Snowboard Tour Series staan daarnaast hoog op zijn prioriteitenlijst. Net als de World Cups. Van der Wal: “Vorig jaar was ik twee keer vierde. Nu wil ik op het podium komen.” 

Geblesseerde Marvin van Heek mist World Cup  

Alpineskiër Marvin van Heek zou in Colorado ook in actie komen, maar moet de World Cup Downhill en Super G in Beaver Creek op vrijdag 5 december aan zich voorbij laten gaan. De 22-jarige Nederlander raakte in de training geblesseerd aan zijn rug. “Ik moet in ieder geval een paar dagen rust nemen”, aldus Van Heek, die vorig jaar wegens een hernia het hele seizoen aan de kant stond. 

In het Canadese Lake Louise maakte hij vorige week zijn rentree en eindigde daar op afdaling op de 41ste plaats. “Het is fantastisch om weer mee te doen”, liet hij toen weten. Een paar dagen later ging het in de afdalingstraining in Colorado echter mis. Een MRI-scan toonde aan dat hij een geirriteerde wervelschijf heeft. Hoe lang het herstel precies gaat duren, is nog onduidelijk.

“Dit is niet makkelijk, maar mijn seizoen hangt niet af van één race”, bleef Van Heek ondanks de nieuwe tegenslag optimistisch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *