Pim Stigter haalt geen finales op NK Slopestyle

Rutger Geerlings/NSKIV

Pim Stigter (23) kwam naar het NK Slopestyle in het Zwitserse Laax om zijn Nederlandse titel te verdedigen. De snowboarder uit Zoetermeer had echter zijn dag niet en hij kwam niet in de finale. ,,Op de rails liep het wel, maar mijn sprongen over de schansen waren duidelijk minder.’’

 

In een zonovergoten Laax streden de snowboarders om het Nederlands kampioenschap. De sneeuw was door de warme temperaturen wat papperig, maar met wat extra gestrooid zout bleven de jongens hoge sprongen maken. Vooral Bjorn van Dongen en Joy Geenen gingen met flinke salto’s goed los.

 

De prestaties van voormalig Nederlands kampioen Pim Stigter vielen echter wat tegen. ,,Ik ben op beide runs in de kwalificaties gevallen. Ik stuurde mijn bochten te scherp aan, waardoor ik bleef hangen in de papsneeuw. Zonder grote snelheid kon ik ook geen moeilijke trucs uithalen.’’

 

Stigter mocht de finale van het NK slopestyle niet rijden en hij baalde behoorlijk. Toch was hij na afloop nuchter genoeg om zijn eigen falen te relativeren. ,,Zo is sport, hè. Je hebt altijd pieken en dalen. Natuurlijk waren de omstandigheden met deze papsneeuw niet optimaal. Maar eigenlijk was ik vandaag gewoon niet goed genoeg.’’

 

Met al die jaren in de snowboardtop heeft hij aardig wat ervaring opgedaan. Terwijl hij vroeger met weinig angst overal van afsprong, is hij nu wat meer berekenend en probeert hij de risico’s te minimaliseren. ,,Vroeger sloofde ik mij graag uit en ging ik regelmatig over mijn eigen grenzen heen. Ik ging echt dagelijks tot het gaatje. Maar inmiddels heb ik door mijn vele blessures geleerd om even na te denken voordat ik ergens over heen spring. Het is het niet waard om maandenlang geblesseerd te raken.’’

 

Toch voelt hij zich veilig, als hij meters hoog boven de grond zweeft. ,,Ik weet hoe ik moet bewegen in de lucht. Met het Nederlandse team hebben we zelfs luchtcoördinatie trainingen op trampolines gehad.’’

 

Op de slopestyle moet je vaak in een splitseconde bedenken wat je gaat doen. Zeker zo’n parcours in Laax met zes verschillende obstakels kan lastig zijn. ,,Je kan wel een bepaalde sprong in gedachten hebben, maar als je te weinig snelheid hebt, dan moet je toch een andere truc springen.’’ Dat is ook het creatieve van het freestyle snowboarden, meent Stigter. ,,Het is zo leuk dat je wordt vrijgelaten in de trucs die je laten zien. Geen rijder krijgt hier opgelegd wat hij moet doen.’’

 

Het NK snowboarden is voor internationale rijders zoals Pim Stiger, Rocco van Straten en Dimi de Jong een mooie afsluiter van het seizoen. Een topsporter als hij neemt Pim Stigter ook deze wedstrijd serieus. ,,Natuurlijk is het leuk om al mijn snowboardmaten weer te zien en een klein feestje te bouwen. Maar ik wil hier wel winnen. Na mijn mindere dag vandaag moet het maar op de Big Air gebeuren.’’

 

Stiekem voelt hij op het NK zelfs meer druk dan bij internationale wereldbekerwedstrijden. ,,Iedereen wil hier de jongens uit het Nederlands team verslaan. Ik kan hier alleen maar verliezen.’’ Maar dat is ook het leuke van dit kampioenschap. Bij deze wedstrijd in Laax gaan de jonge talenten de strijd aan met internationale toppers zoals Rocco van Straten en Pim Stigter. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *