Geartalk: Snowboardbindingen

Bindingen zijn na het snowboard  zelf de meest besproken items uit je gear collectie. En terecht, ze zijn enorm belangrijk. De binding zorgt dat alle instructies die jouw hersenen via je spieren geven aan je snowboard wordt doorgegeven. Hoe beter en preciezer dit gebeurt, hoe beter jij rijd! In dit artikel geven we je wat overwegingen bij het kiezen van een snowboardbinding.

De basics van een snowboard binding
Om te beginnen wat over de basis-elementen van een snowboard binding. Deze bestaan altijd uit 3 basis componenten:

De highback
Dit neerklapbare element aan de achterkant van je binding zorgt er voor de controle bij je heelside turns. Voor rijders die willen knallen door alle omstandigheden is een stijve highback fijn. Deze geeft meer controle waardoor je je board makkelijker in bedwang kan houden.  Voor parkrijders en beginnende rijders heeft een wat softere highback weer de voorkeur. Een niet soepele landing is dan makkelijker te corrigeren. Voor de beginners die nog niet zo’n fantastische snowboard-techniek hebben is een binding met softere highback wat vergevingsgezinder.

De echt stijve high backs zijn soms gemaakt van high end materialen als Carbon, een voorbeeld hiervan is de Burton Diode.

Straps
De straps houden je boot vast in de snowboardbinding. De meeste bindingen tegenwoordig hebben een toestrap, een strap die je schoen naar beneden en naar achteren duwt. Vaak zijn de straps en kliksystemen van de wat duurdere bindingen ook van betere kwaliteit.

Baseplate
Dit is het onderdeel dat je snowboard binding met het board verbind. Hier zijn nogal wat variaties op, sommige merken beweren dat een stijve baseplate met een disk de flex van een snowboard negatief beïnvloed. Meer hierover later in dit artikel bij het EST systeem.

Een andere innovatie op het gebied van baseplates zijn de nieuwe NOW snowboard bindingen. Deze bindingen hebben een lichtjes met de bocht mee kantelend element in de baseplate. Hierdoor krijg je wat meer momentum en kan je meer controle en Kracht op je kanten uitoefenen.

Het kantelmechanisme van de Now binding


Typen snowboard bindingen
In de meer dan dertig jaar dat snowboarden bestaat zijn er veel typen snowboard bindingen de revue gepasseerd. Van click-in bindingen (waar we het liever niet meer over hebben) tot het meest gebruikte systeem van bindingen met straps. Toch zijn er ook nog een aantal variaties die de moeite van het bespreken waard zijn:

Flow/Instap bindingen
Een type binding waarmee je eenvoudig achter in kan starten. De highback klapt naar achteren en de straps maken ruimte voor je boot. Het merk Flow is hier als eerste mee gestart. Inmiddels zijn er meerder merken met rear-entry bindingen in het assortiment hebben waaronder SP, GNU en K2.  

Niet iedereen is fan van dit type binding. Argumenten tegen Flow en andere vergelijkbare bindingen zijn dat ze lastiger aangaan in de diepe sneeuw en met sneeuw onder je boots. Toch worden ook deze bindingen tegenwoordig door top freeriders gereden. Bijvoorbeeld de SP Mountain wordt erg goed gereviewed.

Bevestiging van een EST binding

 

Splitboard bindingen
Met de splitboard-revolutie van de afgelopen jaren zijn er een aantal fabrikanten speciale bindingen voor het splitboarden gaan maken. Deze bindingen hebben één belangrijke feature: ze hebben een loopstand. Dit betekend dat je de binding van de normale rij stand kan losmaken en in de lengterichting op een splitboard kan zetten in ‘loopstand’. Een ander voordeel van deze bindingen is dat ze zo licht mogelijk gemaakt zijn. Traditionele splitboard-setups met een split-interface zijn zwaarder en indirect (hierover in een ander artikel meer).
De bekendste fabrikanten van splitboard bindingen zijn Karakoram, Spark R&D.

(Burton) EST bindingen
Sinds afgelopen seizoen verkoopt Burton alleen nog maar boards met het EST systeem. Dit is een bevesigingssysteem met een ‘channel’ die centraal door het board loopt. Op dat channel wordt je snowboard binding bevestigd.
Door de bevestigingsmethode  aan de zijkanten van het frame van de binding hoeft de baseplate niet sterk en stijf meer te zijn. Hierdoor wordt de flex van je snowboard onder de binding minder beïnvloed dan bij een normale binding. Een EST binding van Burton is alleen te gebruiken met een EST board en visa versa. Wel verkoopt Burton nog non-EST  versies van de bindingen die met een speciale disc op een EST board te monteren zijn. Een voorbeeld hiervan is de Burton Cartel, deze is in EST en non EST versie te krijgen.

Een opengeklapte SP Fastec binding

Aandachtspunten bij het kopen van een snowboard binding
Begin bij jezelf: Wat voor snowboarder ben ik? En waar rij ik meestal. Hou ik van knallen, breng ik het meeste tijd in het park door, op de piste of in de poeder? Daarnaast is je budget ook van invloed.

Ben eerlijk tegen jezelf, ben je een echte beginner en moet je vaak je board uitdoen? Dan is een wat meer vergevingsgezinde instapbinding misschien wat voor jou. Aangezien je dan in een wat lager prijssegment shopt kan je jaren later alsnog een andere binding kopen die dan bij je niveau van dat moment past.

Voor de parkrijder hebben veel fabrikanten freestyle specifieke bindingen. Deze zijn er voor elk budget. Deze bindingen hebben vaak wat meer cusioning om de impacts wat te verzachten.

Als freerider shop je vaak in het hogere segment, qua budget moet je hier denken aan 220-400 euro. Tenzij je uiteraard in de uitverkoop shopt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *