Snowboardschoenen koopgids

Snowboardschoenen, oftewel boots zijn het belangrijkste van je snowboard outfit. Punt. Iedere beginnende snowboarder wil graag snel een snowboard (met bindingen) en een dure jas kopen. Maar iedere ervarende snowboarder zal beamen dat je boots het belangrijkste van je hele uitrusting zijn.

Een snowboard dat iets stijver is dan je zou willen, of een paar cm langer, dan heb je nog steeds een prachtige wintersport. Snowboardschoenen die niet lekker zitten verpesten je hele snowboard dag. Niks is zo vervelend als pijn aan je voeten en daarom adviseren wij iedereen om liever wat meer geld aan je boots uit te geven en dan de rest van je set bij elkaar te sprokkelen. Tot zover het belang van snowboardschoenen, maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je snowboard boots gaat kopen? Ultimate zet een paar praktische tips en aandachtspunten op een rijtje. Dus zoek jij snowboardschoenen, lees dan verder.

Snowboardschoenen, wat kost het?

Net als bij al je snowboardmateriaal is er voor ieder budget een snowboardschoen te vinden. Zoals je later zult lezen is een duurdere boot niet persé beter, dus bijt je niet stuk op het budget. Er zijn al snowboardschoenen te koop vanaf een paar tientjes, maar grof gezegd koop je een goede snowboardschoen voor een prijs tussen de 130 en 600 Euro. De meest verkochte snowboardschoenen kosten tussen de 160 en 280 Euro. Wanneer je een overjarig model of aanbieding koopt kun je zelfs nog iets goedkoper uitkomen, wanneer je alles op maat laat aanpassen uiteraard ook duurder.

Het verschil in prijs wordt veroorzaakt door verschillende factoren, de belangrijkste zijn de stijfheid, demping en slijtvastheid van de snowboardschoen. Hierover vertellen we je hieronder meer.

Welke maat snowboardschoenen heb ik nodig?

Als je een snowboardschoen gaat passen is de maat superbelangrijk. In een snowboardschoen die te groot is krijg je last van ‘heel-lift’, dit betekent dat je hak niet goed onderin je schoen vast blijft zitten. Wanneer je een bocht op je tenen maakt schiet je hak steeds iets omhoog. Super irritant; je gaat er slechter van snowboarden en na een dagje snowboarden is ook heel je hiel zuur. Te groot is dus geen goed idee!

Dan maar lekker strakke schoenen kopen dus.. Nee, ook daarmee verpest je je wintersport vakantie, want te strakke schoenen zorgen ervoor dat je tenen omgekruld in je schoenen zitten en je dus zere tenen krijgt. Daarnaast worden tenen die strak in je schoenen zitten erg snel koud, omdat de bloedcirculatie in je voet stagneert.

De ideale maat vind je door de schoen helemaal aan te trekken zoals je tijdens het snowboarden zou doen. Trek de sok die je tijdens het snowboarden draagt aan. Let op trek nooit 2 paar sokken over elkaar aan (ja er zijn mensen die dat doen..), want dit vergroot de kans op blaren. Vervolgens begin je met passen van een schoen in je normale schoenmaat. Trek de binnenschoen stevig aan (vast is vast) en vervolgens ook je buitenschoen. Door je snowboardschoen goed te sluiten wordt je voet achterin de boot getrokken, wanneer je dit niet doet is het niet te bepalen of je schoen de juiste maat is.

Goed, je hebt je snowboardschoenen aan, ga nu rechtop staan, dus met je knieën gestrekt. Bij de juiste maat raken je tenen nu zeker de voorkant van de schoen. Vervolgens ga je staan zoals je tijdens het snowboarden staat, dus met gebogen knieën. Doordat je door je knieën gaat schuift je voet in de schoen iets naar achteren. Je tenen raken nu nét de voorkant van de schoen, of nét niet. Dit is altijd tricky, omdat het lastig te voelen is. Zit je er vol tegenaan, dan herhaal je voorgaande stap met een grotere schoen. Heb je het idee dat de boots te groot zijn, dan probeer je uiteraard een kleinere schoen. Probeer bij het vinden van de juiste maat wel steeds het zelfde model snowboardschoen te passen zodat je een goed vergelijk hebt met de vorige maat die je aan had.

Stel dat je twee verschillende schoenmaten hebt, of je linkervoet en rechtervoet schelen vrij veel, wat dan? Je kunt niet twee paar snowboardschoenen kopen en links 43 en rechts 43,5 aantrekken. Het advies is dan om in ieder geval een vormbare liner te kiezen. Deze binnenschoenen kunnen worden verwarmd en hierdoor iets worden opgerekt. De schoen voor grotere voet wordt dan opgerekt en wordt bijna een halve maat ruimer, de boot voor de kleinere voet blijft dezelfde maat. Mocht dit niet voldoende helpen dan kunnen zooltjes wellicht uitkomst bieden. Hierover straks meer onder het kopje binnenschoenen en zooltjes.

Waar moet ik op letten bij de pasvorm van snowboard boots?

Een snowboardschoen aanpassen is iets anders dan een nieuwe sneaker aantrekken. Zeker wanneer je voor het eerst een snowboardschoen gaat kopen is het moeilijk om te bepalen waar je op moet letten. Veel mensen bestellen graag online, dit is voor snowboardschoenen zeker af te raden. Het kopen van boots is namelijk een kwestie van passen, passen en passen.

In een goede snowboardwinkel zullen je ze advies kunnen bieden over eigenschappen van iedere boot, zij weten welke schoen er breed is, een hoge wreef heeft of juist extra strak om je kuit zit. Daarna zal hij/zij je adviseren om verschillende modellen te passen en te ontdekken wat je bij jou past. De vorm van je voet bepaald hier wat lekker zit, dus meer merken en modellen passen is zeker nodig om te ervaren hoe een schoen zit.

Welke liner en zooltjes wil je in je snowboardschoen?

De liner, oftewel binnenschoen van je snowboardschoen bepaalt grotendeels het comfort van je boots. De eerste taak is om je voeten lekker warm te houden. Dat doen tegenwoordig alle liners in snowboardschoenen goed. De tweede taak is om je voet comfortabel op zijn plaats te houden en steun te bieden en daar zitten grote verschillen in. Zoals eerder gezegd ervaart iedereen de pasvorm van een schoen anders. De daadwerkelijk beste pasvorm vind je dus door te passen, maar hier kun je op letten bij binneschoenen.

Er zijn grofgezegd 3 verschillende types binnenschoen.

  • Niet vormbare liners:De eerste en meest basisvorm van binnenschoen bestaat uit een foam dat door druk in model wordt geduwd. Dit werkt hetzelfde als in bijvoorbeeld een skateschoen met padding. Doordat je de schoen aan hebt wordt het foam in model gedrukt en na een poosje blijft deze vorm enigzins behouden. Deze liner neemt door langdurig gebruik dus enigzins de vorm van je voet aan. Zet je je snowboardschoenen echter een jaar op zolder dan zal het foam weer iets uitzetten en terug gaan richting de originele pasvorm.
  • Thermo vormbare liners: De tweede variant zie je steeds vaker, ook in het goedkopere segment snowboardschoenen. Deze binnenschoenen vervormen ook door het gebruik, maar vervormen alleen als ze warm zijn. De liner word warm genoeg van de warmte die jou voet tijdens het snowboarden afgeeft en het foam wordt dan vormbaar. Na een dag snowboarden merk je dat de vorm van je voet in de binnenschoen staat. Wanneer het foam is afgekoeld / je voet uit je boot is, dan zal het foam niet terug gaan naar de originele vorm. Dat is het grootste verschil met de niet vormbare liner. Meestal is deze liner wel iets harder dan de bovenstaande.
  • Custom vormbare liners: In het duurdere segment zie je voornamelijk dit soort binnenschoenen. Deze thermo liners zijn net als de bovenstaande gemaakt van foam dat alleen vervormt als het warm is. Je kunt ze dus aantrekken en hierdoor gaan ze naar je voet staan. Je kunt ze echter ook in de winkel laat verwarmen, waarna je ze een kwartiertje aantrekt. Als je ze uitdoet zijn deze binnenschoenen precies naar jou voet gevormd. Dus de eerste dag op de berg is de pasvorm direct optimaal. Het voordeel van deze liner is ook dat je ze kunstmatig kunt oprekken, dit kan door bijvoorbeeld een kapje over je tenen te dragen, zodat je tenen na het vormen van de schoen meer plaats hebben om te bewegen. Ideaal als je rechtervoet groter is dan je linker.

Naast het verschil in materiaal waarvan de binnenschoen is gemaakt zijn er nog een paar dingen om in de gaten te houden. Van iedere categorie zijn er bijvoorbeeld verschillende diktes, een hele dunne custom vormbare binnenschoen kan bijvoorbeeld minder ver gevormd worden dan een wat dikkere binnenschoen. Ook kunnen in sommige schoenen extra stukjes worden geplaatst om je heel-lift te beperken, dit is niet voor iedereen nuttig, maar kan een uitkomst zijn als je hier vaak last van hebt.

Een ander onderdeel van de binnenschoen om op te letten is de sluiting. Vrijwel iedere binnenschoen is tegenwoordig voorzien van een trektouwtje of BOA systeem om de binnenschoen te sluiten. Dit zorgt ervoor dat de liner over de gehele lengte gelijkmatig wordt aangetrokken. Sommige binnenschoenen zijn bovenaan voorzien van een extra klittenband sluiting. Deze klittenband sluiting zorgt ervoor dat de schoen bovenaan tijdens het snowboarden niet verder open kan gaan staan dan dat jij hem ’s ochtends hebt vastgemaakt. Dit werkt beter dan de veter van de treksluiting die door de dag heen wel iets losser gaat zitten.

Heb je na al het passen en meten nog het gevoel dat je binnenschoen niet lekker zit? Dan is er nog de optie om binnenzooltjes in je schoenen te nemen. Je kunt kiezen voor binnenzootjes in je binnenschoen of onder je binnenschoen. Beide zorgen voor een extra strakke fit en extra demping onder je voeten. Wanneer je dit wil raden we je aan om met je snowboardschoenen langs te gaan bij een winkel die gespecialiseerd is in zooltjes en je daar te laten adviseren.

Stijfheid van je snowboardschoen, wat doet het?

Ga je snowboardschoenen kopen dan is pasvorm het belangrijkst. Echter kun je ook rekening houden met wat jij met je snowboardschoenen gaat doen. Een belangrijk onderdeel hierin is de stijfheid of flex van de schoen. Het is zo dat stijvere snowboardschoenen directer reageren dan een minder stijve snowboardschoenen. Daarmee is de stijve schoen het meest geschikt voor carven en freeriden, terwijl een freestyler liever minder stijve snowboardschoenen heeft. Want met minder stijve schoenen kun je bijvoorbeeld beter bonen en wordt je (iets) minder snel afgestraft op een niet helemaal lekkere landing.

Als richtlijn voor de stijfheid van je snowboardschoenen kun je het volgende aanhouden:

  • All-mountain: Zachte tot gemiddelde stijfheid
    De meeste snowboarders vallen in deze categorie. Je rijdt veel piste, als er poeder is snowboard je erdoorheen, soms ga je naar het park of de halfpipe. Eigenlijk geldt dit voor de meeste snowboarders die op vakantie gaan. Hierbij heb je geen voordeel van hele stijve schoenen en meer comfort van soepele tot gemiddeld stijve snowboardschoenen. Zeker beginnende snowboarders zijn het beste af met soepelere boots.
  • Freeride: Bovengemiddeld stijf
    Freeriders noemen we hier in de breedste zin van het woord. Het liefst rijden ze poeder, maar anders gaan ze lekker toeren. Bij voorkeur op snelheid. Hierbij is het belangrijk dat je snowboard direct reageert en optimale kantenwissel en -grip heeft. Dus neem je stijvere snowboardschoenen.
  • Freestyle: Minimale stijfheid
    Jibben, parkrijden, rails, schansjes. Je focust op fun en wil dus goed kunnen bewegen op je board. Dus wil je flexibele boots. Vaak hebben specifieke freestyle boots ook extra demping om de klappen van je landing op te vangen.
  • Race: Superstijf
    Echte racers rijden hardboots, maar die laten we hier buiten beschouwing. Dit is zo’n klein gezelschap en over het algemeen weten zij wat ze willen. Zit je net onder deze categorie en wil je vooral hard naar beneden, kies dan een superstijve schoen voor optimale controle.

Naast de bovengenoemde categorieën kunnen we ook de dames snowboardschoenen en kinder-snowboardschoenen apart benoemen. Dames boots zijn over het algemeen wat smaller, maar volgen verder dezelfde lijnen als de snowboardschoenen voor heren. Kinder-snowboardschoenen zijn een ander verhaal, deze zijn nooit heel stijf. Dit omdat kinderen over het algemeen beginners zijn (duh) en met flexibel materiaal het meeste plezier hebben. Vaak is een half maatje te groot bij kinderen ook geen probleem, zij gaan toch nog niet met 100 km per uur naar beneden. Te klein is echter ook bij kinder-snowboardschoenen not done!

Veters, speed lace of BOA op je snowboardschoenen?

Je ziet tegenwoordig steeds minder veters op de piste, speed-lacing en BOA winnen aan populariteit als sluitsysteem voor je snowboardschoen. Hieronder de voor- en nadelen van ieder systeem.

  • Veter sluiting: De traditionele veter is al zo oud als Metusalem en werkt altijd.
    De voordelen zijn simpel: goedkoop, mocht er een breken makkelijk te vervangen en de belangrijkste: je kunt de veter precies zo strak vastmaken als jij wilt.
    De nadelen: moeilijk om opnieuw te strikken met koude handen of handschoenen en door de dag heen gaan ze ietsjes losser zitten. Ook duurt het goed strikken van een veter ’s ochtends langer dan het sluiten van de andere systemen.
  • Speed-lacing: Bij ieder merk heeft het een iets andere naam en vaak iets andere sluiting, maar het idee is hetzelfde. Je trekt de dunne veters met een stevige hijs vast, een beetje zoals bij een korset. Soms gaat dit in een deel over de hele schoen, soms is dit verdeelt in een gedeelte over de voet en een gedeelte boven de enkel.
    Voordelen: Snel en gemakkelijk sluiten. Kan strakker getrokken worden met je handschoenen aan.
    Nadelen: De veter kan alleen gelijkmatig worden gespannen, zeker bij systemen die uit 1 deel bestaan is dit een nadeel, je kunt de voet dan niet strakker insnoeren dan je kuit en andersom. Niet alle merken veters zijn bij alle snowboardshops te krijgen mocht er een stuk gaan.
  • BOA: Het Boa systeem is een dunne kabel die met een wieltje wordt aangespannen om zo je schoen vast te maken. Net als bij speed-laces zijn de Boa schoenen er met een sluiting uit 1 stuk, of een losse sluiting voor de onder- en bovenkant van de snowboardschoenen.
    Voordelen: Supersnel sluiten en losmaken. Makkelijk aan te passen tijdens de dag.
    Nadelen: De kabel kan alleen gelijkmatig worden gespannen, zeker bij systemen die uit 1 deel bestaan is dit een nadeel, je kunt de voet dan niet strakker insnoeren dan je kuit en andersom. Relatief duur systeem. De kabel is lastig te vervangen wanneer hij breekt.

snowboardschoenen-kopen

Alle drie de sluitingssystemen hebben hun voor- en nadelen en het systeem is uiteraard ondergeschikt aan de pasvorm. Kies daarom niet blind een BOA sluiting, maar pas ook eens een veterschoen, maar misschien kom jij bij een schoen uit die zowel met veter als speed-lacing of BOA bestaat.

Extra aandachtspunten

Hierboven hebben we de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van snowboardschoenen beschreven. Er zijn echter nog een paar dingen om rekening mee te houden.

  • Zorg niet alleen voor goede snowboardschoenen, maar ook voor goede snowboardsokken bij voorkeur naadloos. Daarnaast zijn er snowboardsokken die druk wegnemen bij bijvoorbeeld je enkels of schenen.
  • Heb je al bindingen? Neem dan een binding mee als je snowboardschoenen gaat kopen. Vrijwel alle snowboardschoenen passen in iedere binding, maar het is fijn om zeker te weten dat deze ook mooi op elkaar aansluiten.
  • Heb jij hele zwakke enkels? Dan zijn stijve snowboardschoenen waarschijnlijk een uitkomst, negeer dan vooral alle adviezen over stijl en stijfheid en zoek een fijn zittende stijve snowboardschoen.

Heb je na dit lange artikel nog vragen over snowboardschoenen? Stel ze dan gerust en wij proberen ze te beantwoorden. We hebben in dit artikel expres geen merken genoemd, zodat je niet bevooroordeeld wordt.

2 reacties

  1. David

    Geplaatst op 20 februari 2018 op 14:06

    Beste,
    Ik heb flowbindingen op mijn board. Kan ik bij aankoop van nieuwe boots ook andere merken combineren of hebben flowboots een specifieke vorm die verschil kunnen uitmaken?
    Thx

    Grtz
    David

  2. giel Zegt:

    Geplaatst op 23 februari 2018 op 11:45

    Hoi David,

    Het is een kwestie van afstellen, maar in principe past ieder merk boots ook in je Flow bindingen. Dus ik zou vooral schoenen kopen die lekker zitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *