Snowboard slijpen

De staalkanten van een board bepalen de grip. Met scherpe staalkanten heb je over het algemeen meer grip. Het is dus van groot belang dat je altijd met scherpe staalkanten board. Heeft je board geen scherpe staalkanten meer, dan is je board toe aan een slijpbeurt. Ook hiervoor geldt dat je dit in een snowboardspeciaal zaak kan laten doen, maar dat je het ook gemakkelijk zelf kunt doen.

Wat heb je nodig?
-Een kantenslijper met vijl
-Een wetsteentje
-Een schuurrubbertje

Hoe ga je te werk?
Een staalkant bestaat uit een onder-en zijkant. De zijkant is de belangrijkste van deze twee en deze kan je gewoon met een kantenslijpertje slijpen. Het beste is een kantenslijper waar je een staartvijl in kunt klemmen. Neem een medium vijl, want met een grovere kun je je board heel gemakkelijk beschadigen.

Normaal gesproken slijp je de kanten in een hoek van 90 graden. Alleen voor de extreme gevallen kun je ervoor kiezen om je kantenslijper scherper te stellen. Zorg ervoor dat de vijl er op de goede manier in zit (zie gebruiksaanwijzing) en slijp altijd van boven naar beneden. Als je botte kanten hebt en je slijpt op de goede manier dan moeten er na het slijpen kleine sliertjes op je slijper zitten.

Na het slijpen van de zijkanten zitten er altijd kleine braampjes aan je board. Deze verwijder je door met een schuurrubbertje zonder druk even over de kant te wrijven. Het voorste en achterste gedeelte van de effectieve kant, dat is net onder de nose en de tail, mag je met iets meer druk bijwerken. Deze moeten namelijk iets minder scherp zijn. Je kunt de scherpte testen door voorzichtig met de bovenkant van je nagel over de kant te gaan. Schaaft de kant een laagje van je nagel af, dan is de kant scherp.

De onderkant van je staalkant moet je veel voorzichtiger en minder vaak slijpen. Je kunt hier beter geen kantenslijper voor gebruiken, omdat je de onderkant veel sneller kan beschadigen. Werk gewoon met een wetsteentje en een slijpsteentje en slijp alleen licht op de plekken waar het echt nodig is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *