Snowboard waxen

Waxen
Waxen is superbelangrijk voor de prestaties van je snowboard. Een goed gewaxt board glijdt niet alleen veel beter, het draait ook veel gemakkelijker. Als de wrijving met de sneeuw zo laag mogelijk is, komt een board pas goed tot zijn recht.

Waxen is helemaal niet moeilijk en van alle onderhoudswerkzaamheden aan je board het makkelijkst zelf uit te voeren. Er zijn heel veel verschillende soorten wax, die sterk in prijs van elkaar kunnen verschillen. Maar omdat je naar alle waarschijnlijkheid geen wedstrijdsnowboarder bent, is een goede universeel wax voor jou de makkelijkste en goedkoopste oplossing. Alleen met extreem hoge of lage temperaturen zul je dan nog wel eens merken dat je board niet optimaal glijdt. In dat geval kun je altijd nog ter plekke besluiten om een wax die echt is aangepast op de daar heersende temperatuur te kopen.

Gel/pasta/spray wax?
Zijn eigenlijk alleen goed als tijdelijke noodoplossing, als je bijvoorbeeld helemaal stilstaat of geen strijkijzer bij de hand hebt. Dat stilstaan wordt waarschijnlijk veroorzaakt door extreem lage of hoge temperatuur en dan werken die quick-on waxen al helemaal niet meer. Als de sneeuw erg nat (warm) is, dan zijn die quick waxen vaak al letterlijk in een paar meter(!) van de base van je board verdwenen.

Waxremover?
Over waxremover bestaan veel misverstanden. Dat je het bij elke waxbeurt moet gebruiken is er zo een. Mijn advies: probeer altijd de waxremover zo weinig mogelijk te gebruiken. Hoe vaker je je board warm waxt, des te sneller hij wordt. Je bouwt in al die keren waxen een soort waxreserve in je board op. Als je één keer waxremover gebruikt is die waxreserve in een klap weg. Doodzonde. Beter is, als je belag verontreinigd is, een dunne laag wax op te brengen met een strijkijzer. Het vuil komt dan vanzelf op de wax drijven. Die laag krab je dan af terwijl hij nog warm is en dan begin je daarna met het echte waxen.
Als je je board lange tijd op de (indoor)baan hebt gebruikt zou je waxremover kunnen gebruiken.

Wax voor verschillende temperaturen?
Ik gebruik zelf twee soorten universele wax: voor iets koudere temperaturen en voor iets warmere temperaturen. Daar kom ik 90% van de tijd prima de piste mee af. In hele extreme gevallen (temperaturen onder 15 graden onder nul), gebruik ik een heel klein blokje wax voor dat soort temperaturen, dat blokje heb ik al jaren en is nog steeds niet op. Dus kennelijk heb ik het bijna nooit nodig. Voor extreem warme temperaturen (bv. Half april, verse laag sneeuw maar 8 graden boven nul, poeder voelt aan als cement) gebruik ik een huis-tuin-en-keuken middeltje dat ik eens van een Franse freerider heb gekregen. Waxinelichtjes. Twee waxinelichtjes in je broekzak en om de twee afdalingen even onder de bodem van je board wrijven en je kunt weer een beetje glijden. Hmmm, heb ik toch eigenlijk al weer vier soorten wax…

Hoe vaak?
Het is het beste je board warm (te laten) waxen voordat je een week naar de sneeuw gaat. In een ideale situatie doe je het halverwege de week nog een keer en dan bij thuiskomst vooordat je board de kast ingaat nog en keertje zodat het belag niet kan uitdrogen. Als je niet op de baan gaat snowboarden, zul je merken dat bij je volgende vakantie het belag alweer een beetje droog aanvoelt. Dus aan het begin van die vakantie ook weer waxen. In de praktijk zal je een gesinterde base om de vier a vijf dagen moeten waxen.

benodigdheden
– blokje wax
– strijkijzer (er zijn speciale waxstrijkijzers, die zijn hartstikke goed, maar ook superduur! Een oud strijkijzer van je moeder (het liefst zonder stoomgaatjes in de bodem werkt ook prima))
– waxkrabber (een WAXkrabber is altijd van plastic nooit ijzer! Een smalle werkt beter dan een hele brede)
– schuursponsje (groene kant gebruiken), evt. speciale structuurborstels: koper en een nylon (ook weer een afweging tussen geld/kwaliteit)
Deze dingen zijn allemaal te verkrijgen bij elke snowboardspeciaalzaak. Een strijkijzer kun je voor een euro vinden op elke rommelmarkt, des te ouder (en zwaarder het ijzeren glijvlak is) des te beter.

1. Leg je board ergens neer waar hij stabiel en vlak ligt. Druppels wax die naast je board vallen zijn erg moeilijk te verwijderen uit kleding, tapijt en dergelijke. Zorg ervoor dat je geen schade kan aanrichten. Je zou de eerste niet zijn die zijn borg niet terugkrijgt omdat er waxdruppels in de vloerbedekking van het appartement zitten.
2. Als je beschikt over een koperen structuurborstel (dat is geen staalborstel!), gebruik je die nu om je belag ‘open te trekken’, kleine oneffenheden worden glad en de porien van je belag worden open geschuurd. Zo kunnen ze meer wax opnemen.
3. Zet je strijkijzer op een van de koudst beschikbaar standen (wol/zijde). Probeer niet sneller te gaan waxen door de temperatuur op te voeren. Als het strijkijzer te heet is verbranden noodzakelijk bestanddelen van de wax en ben je pure kaarsvet onderop je board aan het smeren. Als het strijkijzer rookt, staat hij te heet.
4. Houdt het blokje wax tegen de hete voet van de strijkijzer en laat een stroompje gesmolten wax in een sliert op het belag lopen. De verspreiding van de slierten maakt niet zoveel uit, doe creatief! Ik leg zelf altijd een paar centimeter langs de staalkant een sliert, zo ligt er wat extra wax op de plek die het meest te verduren krijgt.
5. Als je over het hele board en patroon hebt gemaakt leg je de wax weg en begin je met het uitsmeren. Dat zal in het begin lastiger gaan, maar als je board ook een beetje begint op te warmen gaat het steeds beter. Blijf het strijkijzer steeds bewegen, je board mag wel een beetje warm worden, maar niet TE. Als het goed is zie je de wax in het belag van het board trekken. Plekken die droog aanvoelen, omdat de wax daar ingetrokken is of omdat je daar geen sliertje had gelegd kun je nog even een paar druppels nageven met het waxblokje.
6. Vergeet niet de neus en tail ook goed te doen. Dat is wat lastiger omdat het strijkijzer plat is en de nose en tail rond.
7. Laat dit geheel een half uurtje stollen. Als je nu gelijk gaat schrapen dan reageert de wax als een vloeistof en zuigt het met het krabben ook de poriën leeg.
8.Zet het board ergens tegenaan en schraap met de waxkrabber tussen wijsvingers en duim de overtollige wax eraf. Alle wax die op het belag ligt moet eraf. Dit is een zwaar klusje. Het schraapsel is vervelend spul, het kleeft overal aan vast en trapt erg diep weg in vloerbedekking. Doet dit klusje buiten!
9. Als alle wax eraf geschraapt is kun je met de groene kant van een schuursponsje (of de nylon stuctuurborstel) de laatste wax uit de groefjes in je bodem boenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *