Luc van Ommen interview

Luc van Ommen Wie kent hem niet? 19 winters oud pas, maar nu al een begrip in de Nederlandse snowboardwereld.Hij probeert momenteel ook internationaal naam te maken en wordt beschouwt als een van de grootste talenten uit de lage landen!

Wij van Ultimate-Snowboarding.com willen Luc bij deze bedanken voor alles wat hij voor ons gedaan heeft en komend seizoen zal doen. Om te beginnen; Vertel eens wat meer over jezelf?
Ik ben dus Luc van Ommen en ik ben 19 jaar (vanaf 17 februari niet meer). Ik kom uit Huizen en woon daar al zo goed als mijn hele leven. Verder heb ik een hele lieve vriendin die in Amsterdam woont.

Hoe ben je met de snowboardwereld in aanmerking gekomen?Wanneer ben je begonnen en hoe was die eerste ervaring?
Het begon allemaal toen mijn broer en ik al een tijdje aan skateboarden deden. Een vriend van mijn broer, Koen v/d Ven, vroeg of hij mee ging naar een open dag op de skiclub in Huizen. Marc, m’n broer, vroeg of ik ook meeging. Samen gingen we er naar toe en namen een proefles. We waren beiden meteen verkocht. Toen ben ik hard voor een snowboard gaan sparen en een tijdje later had ik mijn eerste boardje……een Plenk jib 1.39. Dit was geloof ik eind ’95 / begin ’96. Eind ’96 was het dat ik echt begon.

Wanneer en hoe kwam het eerste sponsor contact? Hoe zit dat momenteel?
Het eerste sponsorcontact kwam dankzij mijn broer Marc. Hij werkte bij Trendy Sports, een snowboard & skateshop in Huizen, en vroeg of ze misschien interesse hadden om mij te sponsoren (op dat moment had hij ook net de overstap gemaakt van Trendy Sports naar Burton). Trendy Sports wilde me sponsoren en dat kwam heel erg goed uit, want ik had mijn snowboard gebroken en moest hem elke keer weer vastlijmen en tapen. Dus de 3e NK-baan die ik meedeed stond ik op een nieuw boardje van Trendy en won ik mijn eerste wedstrijd. De NK-baan in Huizen. In dat jaar wist mijn broer me ook nog bij Burton te krijgen. En het seizoen daarop reed ik voor Burton Snowboards. In de loop der jaren zijn daar ook Reef, Europeesche Verzekeringen(oftewel Nederlands team), Popcorn Saas Fee, Vinger Foundation, Smith, Nixon en last but not least Dorito’s bijgekomen.

Om het even over het Doritos Snowboardteam, waar jij deel van uit maakt, te hebben; Hoe/wanneer ben je hierin terecht gekomen?
Dit wordt het 3e jaar dat ik in het Dorito’s team zit. Ik zat op het moment dat het allemaal gebeurde in het Nederlands team. Patrick van der Graaff was de bondscoach. Hij wist wat met Dorito’s te regelen qua sponsoring. Hierbij betrok hij het hele team en nog wat andere riders. Ik zat in het Nederlands team en kreeg dus ook de kans om in het Dorito’s team te komen.

Het team heeft vorig seizoen zeer lange tijd in de sneeuw (Saas-Fee) gezeten; Hoe was die ervaring? Heb je veel geleerd en hoe waren de contacten met de teamgenoten?
Ik heb erg veel geleerd in het afgelopen jaar. Dan bedoel ik niet alleen wat snowboarden betreft, maar ook dat wanneer je iets wilt bereiken dat je er echt zelf voor moet gaan. Je moet niet op anderen rekenen en er helemaal achter staan.In het begin van het seizoen zat het allemaal niet zo mee. Het weer was erg slecht en de liften waren een paar weken achter elkaar gesloten. Toen liep ik ook nog eens een gescheurde buikspier op bij de opening in Laax. Hier heb ik nog steeds wel eens last van. Na de NK-sneeuw ben ik wat internationale wedstrijden gaan doen, wat allemaal veel beter liep dan ik had verwacht. Vanaf dat moment heb ik erg veel geleerd in het half-pipe rijden. Voor mij werkt dat het beste om mezelf te motiveren en stimuleren om een stapje verder te gaan met wat ik kan.Tussen de teamgenoten zijn wel wat problemen geweest, omdat het toch een soort Big Brother huis is waar je in zit. Maar niks ernstigs. Meer van; wie wast er af en wie doet er boodschappen. Het was allemaal een goede leerzame ervaring.

Hoe ziet een normale dag met het snowboardteam in het buitenland eruit?
Opstaan…ontbijten…aankleden…berg op…trainen…berg af…douchen…relaxen/ sporten/ lezen (verschillend per persoon)…avondeten…iets voor jezelf doen…slapen… Meestal zoiets.

Heb je buiten het snowboarden ook nog contact met je teamgenoten?
Buiten het snowboarden niet echt. We bellen elkaar wel eens en met Jody heb ik ook samen conditietrainingen, omdat we allebei in het Nederlands team zitten. Maar dat is eigenlijk ook i.v.m. het snowboarden. Verder heb ik wel eens wat met Marc v/d Meer gedaan buiten het snowboarden, maar verder eigenlijk allemaal niet zo.

Wat gaat het team dit jaar doen? Waar gaan jullie naartoe en wat verwacht je van dit jaar?
Dit jaar gaat het team eerst naar Saas Fee. Dat is tot november. Daarna kan iedereen zelf beslissen wat diegene doet. Over het algemeen zitten we dan in Nederland. Maar voor wedstrijden, photoshoots e.d. gaan we ook nog naar het buitenland. Vanaf januari zitten we waarschijnlijk in Laax. Vanaf daar zullen we dan naar andere plaatsen reizen voor wedstrijden e.d. Wat ik verwacht van dit jaar is dat ik veel ervaring op zal doen en een stap verder ga dan vorig jaar.

Hoe zie je jou toekomst en wat wil je bereiken (in de snowboardwereld, maar ook daar buiten)?
In de snowboardwereld wil ik gewoon bereiken wat nog geen Nederlandse freestyler heeft bereikt. Ik verwacht niet dat ik ooit een ISF World Serie zal winnen, maar hopen en streven kan altijd. Eigenlijk wil ik gewoon proberen om in 2006 aan de Olympische Spelen mee te doen.

Buiten de snowboardwereld weet ik nog niet precies wat ik wil. Als ik na mijn snowboardcarriere een baan aangeboden krijg of vind, waar ik me prettig bij voel en waar ik in door kan groeien d.m.v. cursussen e.d., dan doe ik dat. Maar ik vind het leuk om te leren en heb veel interesses, dus ik wil wel nog een opleiding doen. De ALO wil ik zekerweten doen. Dat staat vast. Maar daarna……?

Wat is tot nu toe jou absolute hoogtepunt geweest?Waar kijk je het best op terug?
Een echt hoogtepunt heb ik eigenlijk nog niet echt gehad. Die moet voor mij nog komen. En ik hoop dat dat hoogtepunt elk jaar dat ik snowboard hoger komt te liggen.

Wat is jouw favoriete snowboardland/plaats en waarom?
Ik heb niet echt een favoriet. In elk land waar ik ben geweest heb ik wel goede ervaringen gehad. Plaats: Saas Fee en Laax. Saas Fee en Laax zijn mooie gebieden. Dat Saas Fee autovrij is maakt het erg leuk en ook dat we daar goede contacten hebben.

Een vet park met alles erop en eraan, of een maagdelijk wit powderveld?Wat kies je en waarom?
Veel mensen zullen nu wel als antwoord een maagdelijk wit powderveld verwachten, maar toch kies ik voor het vette park. Gewoon omdat ik echt een freestyler ben. Ik hou ervan om te vliegen en om moeilijk te doen in de lucht. Nu ben ik nog jong genoeg om harde klappen te maken en nog door te kunnen boarden. Zodra ik daar te oud voor ben duik ik wel dat poederveld in.

Wat is je meest extreme ervaring op een snowboard geweest? Ooit wel eens echt bang geweest?
Ik heb wel extreme ervaringen gehad, maar niet een die me echt is bijgebleven. Het was waarschijnlijk niet extreem genoeg.

Wat zijn jou sterke en zwakke punten als boarder?S
terke punten zijn denk ik dat ik makkelijk kan roteren. Een paar jaar geleden sprong ik op Burton camp 1080’s met grab en 1 keer een 1260 zonder grab. Verder dat ik de stijl erg belangrijk vind. Ik probeer alles altijd zo stylish mogelijk te doen.Een zwak punt is dat ik weinig poederervaring heb, maar dat komt wel op z’n tijd.

Je mag een spot en een persoon uitkiezen om te boarden; Waar en met wie? en waarom?
Dan wil ik naar Canada, Whistler of naar Amerika, Mt. Hood. Ik ben er nog nooit geweest, maar ik hoor er zulke vette verhalen over. Met wie? Persoon weet ik niet echt. Ik denk iemand die relaxed en rustig is, maar die me wel motiveert om een stapje verder te gaan. Iemand uit het buitenland zou Marko Grilc zijn. Dat is zo’n goeie gast. Qua boarden en karakter.

Hoe bereid je jezelf voor op zowel een wedstrijd als een sprong?
Meestal ben ik heel erg zenuwachtig en probeer ik de hele tijd niet zenuwachtig te zijn en rustig te worden. Dat lukt dus nooit. Wat ik verder doe is concentreren op wat ik wil doen. Visualiseren en gaan. Met een sprong ook. Visualiseren en dan in je hoofd hebben hoe hij goed gaat en hoe je hem land. Nooit twijfelen en terugkrabbelen bij de afzet. Dan is het al fout gegaan. Gewoon doen!!

Wat zijn de voor/na delen om Luc van Ommen als persoon te zijn?
Voordelen:- Dat je een kans krijgt die maar weinig mensen krijgen en iets doet wat weinig mensen doen.Dat je van je hobby je werk hebt kunnen maken.- Dat je een moeder hebt waar je op kunt rekenen als je in het buitenland zit en ineens geen geld meer blijkt te hebben.- Dat de vriend van je moeder een autoschadebedrijf heeft, waar je met je autootje terecht kan wanneer je problemen hebt.- Dat je een superrelaxte vriendin hebt die je weer vrolijk maakt, wanneer je in een dip zit.- Dat je tenminste 1 echte vriend hebt die je ook belt wanneer je 6 maanden in het buitenland zit.- Dat je een broer hebt die altijd achter je staat.- Dat wanneer alles tegen lijkt te zitten, je toch aan dit allemaal kan denken.

Nadelen:Daar moet je niet aan denken. Er zijn wel belangrijkere dingen om je zorgen om te maken. Als je zoveel voordelen hebt, dan vallen de nadelen vanzelf in het niet.Als je nou iemand tegenkomt die het hele snowboardwereldje wel ziet zitten en hij heeft echt ambities en wil voor de top gaan. Wat is jouw advies, wat raad je hem aan? Blijf ten eerste met beide benen op de grond staan. Wat er ook gebeurt, blijf jezelf. Verder: – doe veel wedstrijdervaring op…- let veel op anderen- Rijd veel met mensen die beter zijn dan jij en waar je van kunt leren.En waar je je ook lekker bij voelt

Hoe ziet jou droomwereld eruit? Hoe wil je later op je leven/boardcarriere terugkijken?
Op dit moment leef ik al in een droomwereld. Ik ben gelukkig. Die van later is dat ik trots op mezelf kan zijn om wat ik heb bereikt. En dat ik terug kan kijken op een goeie tijd en kan zeggen: “Dat was pas een droomwereld”.

Wil je verder nog wat kwijt?
Ik wil iedereen bedankendie mij helpt of/en heeft geholpen om verder te komen met het snowboarden. Simone(m’n vriendin), Carlos, m’n familie en broer Marc in het bijzonder, Patrick van der Graaff die erg veel voor me doet en gedaan heeft, m’n teammaatjes Marc, Maciek, Sander en Jody voor afgelopen jaar, de rest van het team voor wat komen gaat, Ramon Mulder(Burton), Frank Germann, Jean-Paul Vaele, Joris Couwet, Jeffrey Croese met de Vinger Foundation, Koen v/d Ven, Chantal de Boer, Harry de Weyer, Rud-gr, Pots, Leen Born, Bart-Jan Sijbrandij en natuurlijk mijn sponsors Burton, Dorito’s, Europeesche Verzekeringen, Vinger Foundation, Reef, Smith, Nixon, Popcorn Saas Fee, de NskiV en vooral Bram Dekker en Bas Thurer. Natuurlijk ook Pieter en Erwin voor dit interview en alles wat ze voor het team en mij doen. Verder voor iedereen die ik nog ben vergeten te vermelden……sorry, maar jullie ook allemaal bedankt.En Pieter en Erwin…..vooral zo doorgaan met die site!!!!! RESPECT!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *