Spannende strijd tijdens finale NK schoolteams

De finale van het NK schoolteams 2015 is uitgemond in een spannende strijd. Liefst 61 teams van verschillende scholen in het basis- en voortgezet onderwijs stonden zaterdag aan de start in SnowWorld Zoetermeer. In totaal knokten ruim 270 deelnemers zich in de categorieën snowboard en ski een weg door de slalom, waarbij uiteindelijk vier teams een hoofdprijs opeisten.

De gemengde teams plaatsten zich via voorrondes voor de finale, waarbij ieder team maximaal uit zes deelnemers mocht bestaan. Daarbij mocht ieder team maximaal één wedstrijdskiër in de gelederen hebben.

“Het evenement is bedoeld als stimulering van de breedte- en de wedstrijdsport”, aldus Bert Raaphorst van de Nederlandse Ski Vereniging. “Veel wedstrijdskiërs hebben hun klasgenoten aangespoord om mee te doen. Naast het wintersporten, maken ze hierbij kennis met skiën als wedstrijdsport. Met 800 deelnemers in de voorrondes en deze grote finale, was ook de 31ste editie weer een succes.”

De Willem Alexander School uit Bergen maakte in de categorie basisschool ski de meeste indruk. Onder leiding van de 10-jarige wedstrijdskiër Boaz Smit snelde het zeskoppige team naar de snelste tijd (45,60). Daarvoor telde overigens de drie snelste tijden – gemeten over twee manches – mee.

Met 130 deelnemers was dit de grootste categorie en in de strijd om het zilver en brons was het de Flevoschool uit Huizen (47,27) die de 2e Montessorischool uit dezelfde plaats nipt voor wist te blijven (47,64).

De snowboarders waren in iets minder grote getalen vertegenwoordigd. In olympiër Michelle Dekker hadden zij bij de wedstrijd wel een bijzondere voorloopster. De alpinespecialiste gaf de deelnemers het goede voorbeeld op de slalom en de Hilversumse Schoolvereniging (basis) en het Petrus Canisius College uit Alkmaar (voortgezet) wisten dat als beste te volgen. Zij pakten de gouden medailles.

In de categorie voortgezet onderwijs ski ging het Jac. P. Thijsse College uit Castricum met de Nederlandse titel aan de haal. Behalve teamprijzen, werden er daarnaast ook individuele prijzen uitgedeeld voor de snelste recreanten per categorie. Zij wonnen ieder een maandkaart voor SnowWorld.