Vanden Boer wint Belgisch Kampioenschap Slopestyle & Half Pipe

De 24jarige David Vanden Boer is Belgisch Kampioen geworden in de disciplines Slopestyle én Halfpipe bij de heren. De talentvolle Limburger toonde zich vorige week van zijn beste kant tijdens het Belgisch Kampioenschap in Les Deux Alpes.
 

David Vanden Boer mag zich nu een jaar lang Belgisch Kampioen Slopestyle en Halfpipe noemen. “Een fier gevoel, ik ben enorm tevreden”, glundert David wanneer hij na lange tijd terug in België is. Hij bracht net een volledige winter door in Montafon, Oostenrijk van waaruit hij af en toe eens naar Frankrijk reed om daar deel uit te maken van een aantal groepsreizen met SnowBite.

 

Laatbloeier maar ruwe diamant
Voor het eerst in zijn leven heeft David Vanden Boer voor lange tijd kunnen trainen in de echte bergen in plaats van telkens weer in het indoor ski complex van Peer te oefenen. En dat heeft blijkbaar zijn vruchten afgeworpen. Deze jongen heeft talent en stijl, zoveel is duidelijk en dat heeft zich ook vertaald in twee BK-titels.

Nochtans wordt David wel eens een laatbloeier genoemd onder de snowboarders. Hij stond pas op 16jarige leeftijd voor het eerst op een snowboard. Twee jaar later trok hij naar het indoor ski complex Snow Valley om daar wekelijkse freestyle snowboard lessen te volgen. Het kledingsmerk O’Neill merkte al gauw op dat David een ruwe diamant was. Een jaar later besliste het merk om hem te sponsoren en te ondersteunen via teamtrips zodat hij zich nog meer kon ontplooien op snowboardniveau.
 

Verrassende Halfpipe winnaar
Deze winter heeft David dankzij zijn seizoen in de bergen meer en meer zelfvertrouwen gekregen in het snowboarden. Als afsluiter van het seizoen trok hij dan ook naar het Belgisch Kampioenschap met als doel om in elke discipline een podiumplaats te halen, “als dit zou lukken dan zou ik al erg tevreden zijn”, vertelde hij vooraf.
 

“Afgelopen winter heb ik mijn aandacht vooral gericht op Slopestyle en Big Air, vooral in deze disciplines wou ik dus goed presteren.” In de discipline Big Air verloor David van toptalent Seppe Smits. Deze laatste deed de dag nadien de Slopestyle discipline in het Belgisch Kampioenschap niet meer mee. Wegens een pijnlijke knie wou Seppe op veilig spelen om een verdere blessure niet uit te lokken. Helaas is hij toch niet blessurevrij gebleven, net na het BK trok hij naar het Amerikaanse Aspen waar hij ongelukkig ten val kwam en zijn bovenarm brak.
 

Terug naar het Belgisch Kampioenschap waar de Halfpipe titel dé verrassing was voor David. Hoe hij het in deze discipline zou aanpakken was namelijk een groot vraagteken aangezien het al zo’n drie jaar geleden was sinds hij hierin nog eens een run oefende.

Een halfpipe is letterlijk een halve ronde buis waarin je heel hoog kan springen en verschillende tricks kan uitvoeren. De jury houdt rekening met de hoogte van de sprong, de moeilijkheidsgraad van de trick en natuurlijk ook hoe je die landt. Ondanks zijn mindere ervaring in de Halfpipe kon David de jury bekoren en won hij net voor Lars Peirtsegaele de gouden medaille bij de heren. David legt uit, “In de Halfpipe landde ik een mooie Front 5 maar het draait om meer dan alleen jouw ‘beste trick’, ook de flow die je in jouw run verwerkt, telt zwaar door. Het is net daarom dat ik vooral in Slopestyle mijn beste snowboarden naar boven kan halen.”

 

Spannende Slopestyle
Toch verliep de Slopestyle wedstrijd niet zo gemakkelijk. Tijdens de Slopestyle discipline hadden de deelnemers heel veel last van een serieuze wind in hun rug. “Dit zorgde ervoor dat het inschatten van onze snelheid enorm moeilijk was. Overshooten, of veel te ver over de jump landen, was die dag dus (helaas) standaard voor iedereen.” Door het slechte weer kregen de deelnemers slechts twee runs van de jury en alleen de beste zou beslissend zijn. “Het was enorm spannend want ik had mijn eerste run niet zo goed geland als ik gehoopt had.” Gelukkig was David zijn tweede run wel een success waardoor hij terecht zijn tweede gouden medaille binnen haalde.

 

2e plaats Overall Belgisch Kampioen 
Op het einde van het Belgisch Kampioenschap worden alle gemaakte punten van zowel de jeugd, de junioren als de senioren bij elkaar opgeteld. Uiteindelijk wordt daaruit de algemene winnaar berekend die het hoogst aantal punten behaalde en tot Overall Belgisch Kampioen gekroond wordt. Bij de dames won de vrouwelijke teamgenote van David, de jonge Manon Suffys (13) is dit jaar de Belgische Kampioene geworden. Voor de mannen gaat deze titel naar de erg beloftevolle Sebbe De Buck (17). David Vanden Boer is runner-up en ontvangt de tweede plaats. Bescheiden maar erg trots glimlacht hij “2e plaats overall, lang niet slecht toch?”. Met deze resultaten is duidelijk dat we het laatste van deze snowboarder nog lang niet gezien hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *