Herr Keene: jatwerk

Jatwerk…iedereen wordt er ziek van…iedereen doet ‘t.
Of zit ik verkeerd?

Wie heeft er ooit een goeie grap verteld aan een vriend? Ik wel hoor, niet vaak, maar heel af en toe lukt ’t me. Of ik er dan bij vertel dat de grap eigenlijk verzonnen is door Hans Teeuwen? Neuj, boeit dat? Nope, de grap wordt er niet leuker of minder leuk op hoor. Als je nog iets van creativiteit in je hebt, dan geef je er nog een leuke zelf verzonnen draai aan.

Wie heeft er ooit dunks gekocht? Je weet wel, die nike schoentjes? Weet niet zeker of ik ’t me goed herinner, maar ik weet vrij zeker dat vans die schoenen ook had, bijna ‘tzelfde…een tiental jaren geleden. Toch zie ik Nike niet “almost 100% copied from vans” op die schoenendoos zetten. Maakt ’t wat uit? Niet echt hoor, schoenen worden er niet lelijker op ofzo.

Nu we ’t toch over die dunks hebben…die dingen zijn (of waren, ’t gaat zo snel allemaal hè) best wel H.O.T, niet? Zag er zoveel mensen mee lopen ineens. Toch vreemd dat ik niemand met een sticker op z’n rug zag waarop stond “ik was niet de eerste, een vriend van me had ze, en ik deed ‘m na!”. Die mensen zie ik ook eigenlijk nooit in ’t park als ik er zo over nadenk. “Baggy is dope, maar ik heb die trend niet verzonnen.”

Jaaaa, ik weet ‘t, dat laatste is jatwerk waar je niet echt zelf de eer voor probeert te claimen, maarja, jatten is jatten.

Denk je dat merken als volcom hun inspiratie uit ’t niks halen? Sorry, Ik denk ’t niet. Inspiratie moet ergens vandaan komen, ’t moet ergens op gebasseerd zijn. Is ’t niet gebasseerd op iets uit de natuur, dan is ’t wel iets in de stad, is ’t niet iets dat je op tv zag, dan is ’t wel iets wat je in de winkel zag…op een ander t-shirt bijvoorbeeld.

Welk merk is ooit begonnen met het maken van broeken met wijd uitlopende pijpen? Ik heb werkelijk geen idee, maar al die andere merken die dat soort broeken nu hebben, hebben ’t toch wel mooi gejat. Een print op de mouw? Geen idee welk merk dat verzonnen heeft, maar damn, al die andere merken zijn toch wel assholes dat ze ’t nadoen.

Een trend is nou eenmaal hetgene waar merken het van moeten hebben, een trend zorgt ervoor dat dingen toch op elkaar gaan lijken, degene die jat is slechts een slachtoffer van wederom, een trend.

Wees blij dat veel van die slachtoffers nog de kracht hebben om er iets orgineels aan toe te voegen, anders zou iedereen toch écht ‘tzelfde zijn.

Owja, natuurlijk! Ik snap er niet écht veel van, ik werk niet bij een professioneel bedrijf waar dingen van gejat worden en wiens geld nu allemaal ontnomen word!
Als jullie daar nou echt over willen gaan zeiken, stop dan eerst even met het kopieëren van cd’s, het downloaden van spellen en het rippen van films…dan praten we verder.

Adjieu, ik ga weer genieten van m’n seizoen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *