Bastiaansen en van der Velden in top 10 Big Air

De Nederlandse snowboarders Niek van der Velden en Erik Bastiaansen (foto) hebben het Junioren WK snowboarden afgesloten met een zevende en achtste plaats op de big air. Een dag eerder eindigde beide talenten ook in de top 8 op het onderdeel slopestyle. “Ze hebben bij beide wedstrijden hun sprongen clean geland en het maximale eruit gehaald”, concludeerde coach Frank van der Putten met gepaste trots.

In het Italiaanse Seiser Alm was het nog even spannend of de big air finale vandaag (woensdag) wel door kon gaan. Nadat Erik en Niek zich respectievelijk als derde en vijfde in hun heat hadden geplaatst voor de eindstrijd, rolden er namelijk dikke mistbanken het park binnen. Pas aan het einde van de middag kon de wedstrijd worden hervat, met als gevolg dat het format van de finale werd aangepast. In plaats van drie sprongen waarvan de twee beste – verschillende – tricks tellen, kregen de mannen maar één allesbepalende run.

Frank van der Putten: “Die opzet was een beetje nadelig voor ons. Omdat Erik en Niek alle twee goede, verschillende sprongen beheersen was de originele opzet in hun voordeel. Maar zo gaat dat nu eenmaal bij wedstrijden en desondanks hebben ze hartstikke goed gepresteerd. Als je twee keer in de top 8 komt en de absolute wereldtop van de junioren staat aan de start, dan heb je het gewoon hartstikke goed gedaan.”

De riders zelf verlieten Seiser Alm ook met een goed gevoel, al kon Erik niet ontkennen dat hij op een nog beter resultaat had gehoopt. Vorig jaar won de Zeeuwse snowboarder immers nog goud op slopestyle. Nu eindigde hij op die discipline als vijfde en op de big air dus als achtste. Erik: “Zelf wil je denk ik altijd meer, maar ik mag zeker tevreden zijn. Ik deed een frontside 10 en die ging goed. De winnaar (de Amerikaan Chris Corning, red.) gooide er op zijn gemak een backside triple mute uit. Dat is gewoon super goed.”

Niek van der Velden liet een cleane backside double mute zien. Na de achtste plaats op slopestyle leverde hem dat de zevende plaats op big air op. Niek: “Ik wilde heel graag een backside 12 doen. Die heb ik pas geleerd en nog nooit in een wedstrijd gedaan. Als er twee runs waren, had ik het geprobeerd. Maar nu was het verstandiger om een trick te doen waar ik zeker van ben. Dat ging goed, maar ik baal wel een beetje dat ik hem niet heb kunnen proberen.”

Op de World Rookie Finals in Ischgl (5 t/m 10 april) krijgt het 15-jarige freestyle talent een nieuwe kans om zijn nieuwe trick te laten zien. Ook Erik Bastiaansen staat daar weer aan de start.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *