Dag 3 NK snowboard: big air en slalom

Alle drie de freestyle onderdelen winnen op de NK snowboard & freeski. Met dat doel reisde Babs Barnhoorn (foto) naar het Zwitserse Laax. Vandaag voltooide ze die missie. Na goud op slopestyle en halfpipe was de 18-jarige Zoeterwoudse ook de beste op de big air. Steve Krijbolder kreeg dat bij de mannen ook voor elkaar en won eveneens drie keer NK-goud.

NK Big Air dames:
Babs Barnhoorn maakte tot vorig seizoen deel uit van de nationale juniorenselectie van de Nederlandse Ski Vereniging. Deze winter werkt ze er hard aan om een plek bij de senioren te veroveren. Met drie keer goud kon niemand op de NK aan haar tippen. Al had ze het zelf graag nog beter gedaan.
Barnhoorn: “Tijdens mijn eerste run ging ik voor een backside 360 mute, mijn ‘safe trick’ waarvan ik zeker weet dat ik daarmee punten scoor. Daarna wilde ik mezelf verbeteren met een cab 540, maar ik had niet genoeg snelheid en viel. Dat is jammer, want ik had liever met die trick gewonnen.”

Podium NK big air snowboarden – vrouwen
Babs Barnhoorn (85,00) – uit Zoeterwoude
Melissa Peperkamp (39,00) – uit IJsselstein
Demy Janssen (23,33) – uit Brunssum

NK Big Air heren:
Oud-nationaal selectielid Steve Krijbolder duldde op de NK snowboard & freeski niemand voor zich, al was het op de big air wel ontzettend close. Op de grote schans liet de 22-jarige snowboarder net als Jeremy Gerritsen een mooie backside 720 zien, maar vanwege de betere uitvoering ging Krijbolder met het goud aan de haal. Al joeg hij het publiek daarna nog wel even schrik aan.

Krijbolder: “Na die 720 wilde ik voor een dubbel cork backside 1080 gaan, maar ik zette te vroeg in en kwam op de knik terecht. De ‘krak’ die te horen was, kwam van mijn snowboard en niet van mijn arm, zoals sommige mensen dachten. Alles gaat goed met me en ik ben blij dat ik weer heb gewonnen. Dit was het moeilijkste onderdeel en van tevoren had ik niet verwacht dat het me hierop ook zou lukken.”

Podium NK big air snowboarden – mannen
Steve Krijbolder (92,00) – Zoetermeer
Jeremy Gerritsen (89,00) – Zoetermeer
Bjorn van Dongen (84,33) – Made

Videoverslag door iBoardcast:

NK Parallelslalom:
Snowboarders Davy Dekker (foto) en Yvette Heijt hebben op de NK snowboard & freeski na de reuzenslalom ook de parallelslalom gewonnen. Voor de familie Dekker was het in het Zwitserse Laax bovendien extra feest, omdat Lisa Dekker achter Heijt het brons veroverde.

Davy Dekker won de finale overtuigend van Matthijs Moerman en trof ook Wout Hollestelle (brons) op het podium. In de kwartfinale had Dekker zichzelf even daarvoor echter bijna uitgeschakeld. “Mijn board groef in en daardoor werd ik bijna gelanceerd. Gelukkig kon ik het herstellen en daarna ben ik wat minder agressief gaan rijden. Door de warme omstandigheden was de sneeuw zacht en was dat noodzakelijk.”

NK-parallelslalom-Yvette-Heijt-2016

Dekkers partner Yvette Heijt moest ook even schakelen: “Normaal rijd ik veel op kracht. Door de omstandigheden kon dat niet. De slalom was ook vrij kort gestoken, waardoor het aankwam op snel en licht bewegen.” In de finale maakte Kiki Bedier de Prairie uit Amsterdam het de Noordwijkse favoriete nog even lastig, maar Heijt kwam uiteindelijk nipt als eerste over de finish. In de kleine finale was het haar schoonzusje Lisa Dekker die als eerste de eindstreep bereikte en dat was opvallend, omdat het 17-jarige zusje van olympiër Michelle Dekker een aantal jaren geleden haar snowboard aan de wilgen hing.

In de snowboardfamilie kruipt het bloed kennelijk toch waar het niet gaan kan en in Laax ging de jongste Dekker weer van start. Aangemoedigd door Michelle, die door de ziekte van Pfeiffer niet deel kon nemen maar wel aanwezig was in Laax, liet ze zien dat ze het snowboarden niet verleerd is. “Ik was denk ik vergeten hoe leuk snowboarden is”, vertelde ze na afloop. “Ik ga weer hard trainen en dan kijk ik wel hoe ver ik nog kan komen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *