Snowboarden groeit in populariteit, ook bij vrouwen

Steeds meer vrouwen ontdekken het snowboarden. Veel first time wintersporters beginnen gelijk op een snowboard, maar ook steeds meer vrouwen maken de overstap van ski’s naar een board of willen dat gaan doen. Snowboarden neemt al jaren in populariteit toe en men verwacht dat er in 2015 zelfs meer snowboarders dan skiërs zullen zijn.

Ondanks dat de sport nog steeds wordt gedomineerd door mannen, stijgt het percentage vrouwen ieder jaar en competities tonen aan dat er zelfs heel goede vrouwelijke boarders zijn. Sterker nog, experts menen dat bij bijvoorbeeld de Olympische Spelen, mannen en vrouwen makkelijk tegen elkaar kunnen strijden (al blijft het gescheiden) en dat valt niet van veel sporten te zeggen!

Voordat je voor de eerste keer op een board stapt, zijn er echter wel dingen die je moet weten om zo veilig mogelijk de over de hellingen te riden.

Ga er sowieso vanuit dat je de eerste dag meer op je gat in de koude sneeuw zult liggen dan dat je daadwerkelijk aan een stukje afdalen toekomt. Je staat met twee voeten vast, en dat is gewoon wennen. Om te voorkomen dat je ernstige blessures oploopt moet je de volgende punten in acht nemen:

1. Begin met oefeningen
Sterke spieren zullen je helpen in balans te blijven, iets wat enorm belangrijk is om te kunnen snowboarden. Ook je conditie moet goed zijn, want in de bergen moet je het vaak met minder zuurstof doen omdat de lucht ijler is. Wanneer je meerdere malen per week in de sportschool te vinden bent, dan ben je waarschijnlijk wel fit genoeg, maar het kan nooit kwaad aan een begeleider te vragen of hij/zij mogelijk speciale oefeningen voor snowboarders weet.

Als je nooit sport, dan moet je zeker een aantal weken voordat je op vakantie gaat gaan werken aan je conditie en spieren. Iedere dag een kwartiertje wandelen is al goed voor de conditie en om je spieren te versterken kun je een paar weken naar de sportschool (veel fitnesscentra starten in de herfst met sneeuwfit lessen) gaan of thuis zelf sneeuwfit oefeningen doen.

2. Zorg voor goed materiaal
De juiste spullen – kleding, schoenen, board – maken het voor een newbie een stuk gemakkelijker. Natuurlijk moet je de eerste keer niet meteen een eigen board kopen, dat zou zonde van het geld zijn mocht je het toch niet zo leuk vinden. Je moet er echter wel voor zorgen dat je de juiste kleding hebt en het is aan te bevelen om wel eigen schoenen aan te schaffen. Zo heb je tenminste een schoen die goed past, lekker zit en die niet al is uitgelubberd door honderden huurders voor jou (om over de hygiëne nog maar niet te spreken!).

Nou kan ik me voorstellen dat je er in de sneeuw ook megacool en stylish wilt uitzien, maar verruil veiligheid nooit voor stijl. Laat je in een speciaalzaak goed adviseren over welke kleding (ook onderkleding om warm te blijven), handschoenen en bril voor jou het beste zijn. Onthoud dat een gewone zonnebril vaak niet voldoende bescherming geeft in de sneeuw. Je hebt echt een speciale bril nodig die voldoende UV bescherming geeft en die ook aan de zijkant gesloten is zodat je ogen rondom afgeschermd zijn. De sneeuw kan letterlijk verblindend wit zijn als de zon schijnt!

Een board kun je het beste huren op plaats van bestemming. Zo is ‘ie altijd makkelijk om te ruilen als hij niet bevalt of kapot gaat. Wanneer je de verhuurder vertelt dat je een first timer bent, zal hij je over het algemeen het juiste board verstrekken, maar het is handig om te weten dat een board vanaf de vloer tot ongeveer tussen je kin en neus reikt. Met een langer board kun je stabieler riden terwijl een korter board meer wendbaar is en meer geschikt is voor freestylen.

Draag bij voorkeur ook een helm tijdens je eerste snowboard avonturen, het kan je tegen ernstig letsel beschermen (bomen en stenen zijn echt hard!) Een helm is echt niet zo nerdie als je denkt. Tegenwoordig zijn er ontzettend stylish lichtgewicht helmen te krijgen. Draag ook altijd polsbeschermers. Als je valt ben je namelijk geneigd je handen voor je uit te steken. Al wordt je geleerd en verteld dat niet te doen, het is je eerste reflex. Er zijn zo al heel wat polsen gebroken in de geschiedenis van het snowboarden.

3. Neem lessen
Heus, je hebt iemand nodig die jou gaat vertellen wat je precies moet doen. Ik heb veel wintersporters in mijn leven gezien die denken ‘het wel effe te doen’. Neem van mij aan: het overgrote deel van deze mensen werd liggend in de slee van de berg afgehaald en konden naar huis met het ‘privévliegtuig’, oftewel: de ANWB gipsvlucht.

Je kunt er voor kiezen ter plaatse lessen te nemen, maar het kan natuurlijk ook hier in Nederland. Sneeuwbanen zat in het land en als je te ver van een sneeuwbaan woont, is er altijd wel ergens een borstelbaan of rolbaan in de buurt (al zijn die een stuk minder leuk). Het voordeel van leren in Nederland is dat je op plaats van bestemming direct een beetje uit de voeten kunt en niet eerst twee dagen op een oefenweide met je kont in de sneeuw ligt. Het voordeel van les ter plaatse is dat je met een groepje bent, dus je leert meteen nieuwe mensen kennen. En de leraar zal jullie meenemen langs de mooiste routes die ook nog eens geschikt zijn voor jouw niveau. Zo kan je nooit blunderen dat je ineens per ongeluk bovenaan een zwarte piste staat met je board en er geen weg terug meer is.

4. Eet gezond en drink veel water
Veel mensen vergeten dat je ook veel moet drinken wanneer het koud is. Je bent nou eenmaal aan het sporten. Wanneer je uitdroogt, zullen je spieren het niet volhouden en dat kan weer leiden tot vervelende blessures. Water en voedsel zijn de brandstoffen voor je lichaam en zonder hen kun je niet goed functioneren. Begin de dag met een stevig ontbijt met brood (bij voorkeur bruin, maar dat krijg je niet altijd in hotels helaas) voor de koolhydraten en drink de hele dag door water. Als je geen plek hebt om een flesje water mee te nemen, zorg dan dat je vaak genoeg even in pisterestaurants een break neem voor een flesje water. Sla nooit je lunch over en neem eventueel wat mueslirepen mee voor energie tussendoor. En alcohol op de piste is natuurlijk uit den boze!

5. Check je board
Het is heel belangrijk dat je je board een grondige inspectie geeft, iedere keer voordat je er op springt. Kijk goed of er geen scheuren of barsten inzitten, want je board kan hierdoor slecht presteren wat weer gevaar kan opleveren. Check ook of de waxlaag niet teveel beschadigd is, je kunt bij de verhuurder je board altijd tussendoor laten waxen. Onthoud dat je board het enige is wat je bovenop de sneeuw houdt, dus zorg er voor dat je board door jouw inspectie heen komt. Als je niet goed weet waarop je moet controleren, vraag het dan aan anderen. De snowboard scene is een uiterst vriendelijke en hulpvaardige scene!

Enjoy riding the slopes!

1 reactie

  1. $uper$uu$

    Geplaatst op 20 november 2010 op 19:12

    Op welke bronnen is de eerste alinea gebaseerd? Meer snowboarders dan skiers? Vrouwen in dezelfde comp als de mannen? Vrouwen maken de overstap? Meer first timers?
    Ik zou graag zien waar je deze informatie vandaan hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *