Dutch Freeride Week van start

De Dutch Freeride Week (DFW) is vandaag van start gegaan. De zondag van deze freeride week, tijdens welke ook het NK freeride wordt gehouden, stond in het teken van veiligheid. Check hieronder een kort filmpje van de safety sunday met een overzicht van de lawine pieper cursus.

De safety sunday is voor de DFW deelnemers geen overbodige luxe, want het lawinegevaar in de Alpen is om dit moment extreem hoog. Op veel plaatsen in Frankrijk is dit momenteel 4 uit 5, terwijl in Oostenrijk en Zwitserland het lawinegevaar voor de meeste plaatsen 3 op een schaal van 5 is. Het lawinegevaar wordt veroorzaakt door de grote portie sneeuw van anderhalve week geleden, gecombineerd met regen en de huidige warmte in skigebieden. Dit zorgt ervoor dat alles op scherp staat.

Daarnaast is de sneeuw momenteel ook niet overal om over naar huis te schrijven, op veel plaatsen zal deze papperig en plakkerig zijn door de warmte en eerdere regenval. We kunnen niet zien hoe het momenteel in Tignes is, maar hopelijk hebben de deelnemers van de DFW meer geluk op hun poederjacht. Aan het einde van de week lijkt dat in ieder geval helemaal goed te komen met een verse plof sneeuw.

Start NK freeride

Tijdens de DFW deze week vind ook het NK freeride plaats in Tignes. Tijdens deze wedstrijd nemen de beste off-piste rijders van Nederland het tegen elkaar op in een tweedaagse competitie. Waar en wanneer deze in de week plaatsvinden is afhankelijk van het weer en de sneeuw condities. Onder voorbehoud kan nu gezegd worden dat de qualifier op dinsdag 2 februari gehouden wordt en de finale vrijdag 5 februari.

In totaal zijn er nu 60 deelnemers in de categorie Ski/Snowboard – Man/Vrouw. Het niveau is ten opzicht van vorig jaar flink gestegen en de huidige Nederlands kampioenen zullen dan ook alles uit de kast moeten halen om hun titel te verdedigen.

Vanavond is de riders meeting. Hierbij krijgen de deelnemers voor het eerst de competitiehelling te zien en worden de laatste updates qua weer en sneeuw doorgenomen. Vanaf dat moment kunnen zij hun lijn gaan bepalen, waarbij ze kijken naar technische lijnen met mogelijke cliff drops. Een onafhankelijk jury zal de rijders uiteindelijk beoordelen op lijn keuze, Techniek, Stijl, controle en vloeiendheid van de run.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *