De laatste tijd krijgen we op het forum steeds meer vragen over hoe je nu het beste actiefoto’s maakt in de sneeuw. Gezien de algemene groep snowboarders toch relatief gadgetgevoelig is en er in veel van de gevallen een digitale spiegelreflexcamera voorhanden is maar men niet precies weet hoe al die instellingen nu precies werken, lijkt het ons hoog tijd om de pro’s eens aan de tand te voelen en om een uitleg te vragen.
In dit eerste deel zal topfotograaf van onder andere Snowboard Holland, Rutger Geerling, je de eerste handige kennis en tips verschaffen om je wintersportfoto’s nóg beter te laten uitkomen.
Rutger Geerling, Fotograferen.net
Rutger Geerling is al jarenlang één van de beste snowboardfotografen van Nederland. In 1996 is Rutgers’ allereerste website(Rut-gr.com red.) online gegaan waarop hij al z’n schone platen aan de buitenwereld liet zien. Van landschapsfotografie tot grote dance events en van onderwaterfotografie tot snowboardfotografie, Rutger heeft het zo’n beetje allemaal gedaan en heeft de hele wereld gezien om zijn uit de hand gelopen hobby uit te oefenen. Op dit moment heeft Rutger van z’n hobby z’n werk gemaakt en reist voor grote organisaties als Bacardi, Coca Cola, FHM, ID&T, De Nederlandse Ski Vereniging en natuurlijk Snowboard Holland de hele planeet over om deze organisaties van beeldmateriaal te voorzien. Niet zomaar een fotograaf dus. Lees hieronder Rutgers’ fotografietips en vergeet natuurlijk niet Rutgers’ website met regelmatige blogs Fotograferen.net te bezoeken.
Tip 1.
Wintersport betekent actie en er is maar 1 manier om die mooi vast te leggen en dat is met een hoge sluitertijd. Doe je dit niet dan zijn je onderwerpen vaak snel bewogen en dat kan niet de bedoeling zijn. Stel de sluitertijd dan ook in op minimaal 1/1600 sec. in als je echt een perfecte stille plaat wilt hebben. Neem desnoods dus een wat hogere ISO (bv. 200) om die snelheid te kunnen bereiken.
Tip 2.
Bij volle zon zal een gemiddelde digitale spiegelreflex geen enkele probleem hebben de perfecte wintersportfoto te maken. Alleen grijs, bewolkt weer blijft voor elke camera een beetje een probleem. Met een digitale (spiegelreflex) camera kun je echter eenvoudig elke foto overbelichten door de belichtingscompensatie op +1 tot +1.5 in te stellen. Nog beter is het als je leert om te gaan met het histogram, het grafiekje op je camera waarmee je je belichting kan controleren. Het vergt wat oefening maar is eigenlijk verplichte kost om het goed te kunnen doen. Probleem is dat de displays achter op de camera zo onnauwkeurig zijn (of slecht afleesbaar in fel zonlicht) dat je daar niet op kan vertrouwen. Op sommige modellen kan je ook instellen dat overbelichte plekken op je display knipperend worden weergegeven. Heel handig!, bekijk of je camera de functie ‘hoge lichten weergeven’ heeft. Over histrogrammen kun je hier alles leren(engels):
Tip 3.
Een mooie foto is natuurlijk niet alleen perfect bevroren door de hoge sluitertijd, hij moet ook op het goede moment scherpgesteld zijn. Moderne spiegelreflexcamera’s zijn steeds beter in het volgen van een bewegend object (de servo autofocus). Gebruik dan wel bij voorkeur het middelste scherpstelpunt en beslist niet de verzamelde scherpstelpunten, deze is vaak te langzaam voor de snelle actie. Vind je dit te lastig probeer dan eerst op de juiste plaats de camera scherp te stellen en zet dan je autofocus uit.
Tip 4.
Zorg er tot slot voor dat je camera na het opbergen altijd staat ingesteld op het direct nemen van een foto (bijvoorbeeld door deze ingesteld te laten staan op diafragmavoorkeur f5.6 en autofocus aan). Bij pakken van je camera hoef je ‘m dan alleen nog maar aan te zetten.
Nog een paar handigheden
Laat na een koude dag op de berg de camera in de gesloten cameratas op je kamer in een paar uur op temperatuur komen. Heb je hem sneller nodig: wikkel de camera dan in een droge handdoek en leg deze op een wat warmere plek. Doe ook altijd je cameratas dicht als je deze op de piste legt, op één of andere manier kruipt er altijd sneeuw in als je dat niet doet.
Rutger Geerling werkt al meer dan tien jaar als freelance fotograaf voor praktisch alle wintersportbladen in Nederland en heeft daarbij al bijna meer dan twintig wintersport coverfoto’s gehad. Als huisfotograaf van de Nederlandse Ski Vereniging (en Snowboard Holland) reist hij elk winterseizoen over de hele wereld om de mooiste actiefoto’s te maken. Van Japan tot Canada en van Amerika tot de Alpen. Meer foto’s zien? Ga dan naar zijn site: Fotograferen.net
Volgende week is het de beurt aan de Belgische snowboardfotograaf Bavo Swijgers om je wat bij te brengen over je camera.
Laat een reactie achter